Pogingen de euro naar beneden te praten van ECB-bonzen, richten niets uit. In Japan probeert premier ABe naar verluidt de centrale bank voor zijn karretje te spannen. Arne Petimezas van AFS over wat je vandaag moet weten.
1. De onafhankelijke centrale bank is een mythe, althans, in Japan. Volgens de Wall Street Journal heeft premier Shinzo Abe Bank of Japan topman Haruhiko Kuroda op het matje geroepen. Premier Abe is namelijk erg bezorgd dat de economie weer in het slop kan raken vanwege de BTW-verhoging van 1 april.
Kuroda heeft vorige week echter laten doorschemeren dat hij het monetaire beleid niet verder wil gaan verruimen om de economie te behoeden voor de gevolgen van de BTW-verhoging. Maar Abe lijkt daar geen genoegen mee te nemen, helemaal nu hij heeft gezien dat de yen weer aan het verharden is en de Nikkei vorige week meer dan 7 procent verloor, mede dankzij Kuroda’s afwachtende houding. Kabinetssecretaris Yoshihide Suga liet vanochtend in een reactie weten dat Kuroda natuurlijk helemaal zelf mag bepalen of hij het monetaire beleid al dan niet verder wil verruimen.
2. Valutahandelaren zijn de ECB hard aan het uitlachen. ECB-topman na ECB-topman probeert de volgens de Franse minister van Financiën “abnormale harde euro” naar beneden te praten door middel van proefballonnen over kwantitatieve verruiming of een negatieve depositorente voor banken. Afgelopen weekend zei ECB-president Mario Draghi tijdens de IMF-top in Washington dat de maat nu echt vol is en dat een verdere appreciatie van de euro tot nieuwe monetaire verruiming zal leiden. Maar ook vanochtend blijft de euro/dollar tegen de 1,40 aanhikken en ten opzichte van de yen noteert de euro niet ver van het hoogste niveau sinds 2008.
3. De ECB krijgt waarschijnlijk de euro alleen met een “big bazooka” de euro naar beneden, en niet met de speldenprikken die ECB-directielid Benoit Coeure op het oog heeft. Coeure zei dat de ECB met chirurgische precisie kleinere hoeveelheden uiteenlopende types aan obligaties kan gaan kopen om zo rentestanden te manipuleren. Volgens Coeure zou het succes van het ECB-beleid moeten worden afgemeten of de ECB lang(re) rentestanden naar beneden weet te krijgen en niet de omvang van de balans van de centrale bank. Speldenprikken of niet, slimme obligatiebeleggers kunnen goed verdienen als ze voor de ECB weten uit te lopen en de juiste stukken weten uit te kiezen.
4. Bierbrouwer Heineken wil volgens de Sunday Times wat minder kroegbaas uit hangen. De krant meldt dat de brouwer 10 procent van zijn 1.250 pubs in Groot-Brittannië in de etalage heeft gezet. Heineken kreeg de pubs in hadden dankzij de overname van brouwer Scottish & Newscastle.
5. En De Nederlandsche Bank is volgens de Telegraaf flink aan het huishouden bij Nederlandse pensioenfondsen. DNB heeft 60 pensioenfondsen het mes op de keel gezet en geëist dat zij voor 1 september kunnen aantonen hoe zij zelfstandig denken te kunnen overleven, aldus de krant. Het gaat vrijwel alleen om middelgrote pensioenfondsen met een belegd vermogen tot 4 miljard euro. DNB wil dat de zwakke broeders hun vermogen moeten gaan onder brengen bij verzekeraars of gaan fuseren, aldus de Telegraaf, die hierover een verbouwereerde pensioenfondsbestuurder aanhaalt. “De sfeer was ronduit onaangenaam. Ze gingen er hard in en er werd openlijk gesuggereerd dat we zo snel mogelijk naar een fusiepartner moesten zoeken omdat we er een rommeltje van zouden maken.”
6. Bouygues Telecom, de prooi op de Franse mobiele markt, speelt hard to get. Martin Bouygues, CEO van zijn conglomeraat Bouygues, zei tegen de krant Le Figaro dat zijn mobiele divisie ook prima zelfstandig kan overleven. Niemand gelooft Martin Bouygues echter nu hij de laatste ronde in de consolidatieslag op de Franse mobiele markt heeft verloren.
Bouygues probeerde recentelijk SFR over te nemen, maar het was uiteindelijk kabelaar Numerical die er met de buit vandoor ging. Omdat Numericable geen mobiele activiteiten heeft, blijft het aantal spelers vier. En dat wordt alom als één te veel gezien. De verwachting is dat prijsvechter Iliad er met Bouygues Telecom vandoor zal gaan.
7. Minister van Financiën Dijsselbloem heeft laten weten dat er strengere kapitaaleisen komen voor Nederlandse banken dan noodzakelijk is onder de Basel III regelgeving. Dijsselbloem zei tegen Bloomberg News dat Nederlandse banken moeten gaan voldoen aan een solvabiliteitsratio van 4 procent, een procentpunt meer dan onder Basel III vereist is.
8. Voormalig Bundesbank president Axel Weber denkt echter dat de solvabiliteitseisen nog wel wat verder zullen worden opgeschroefd dan de 4 procent van Dijsselbloem. Weber, tegenwoordig de voorzitter van UBS, zei tegen Fox News dat er met betrekking tot de kapitaaleisen voor internationale grootbanken een race to the top gaande is nu de Amerikanen met nog strenge kapitaaleisen zijn gekomen. Vorige week kondigde de Fed aan dat bank holdings een solvabiliteit van minimaal 5 procent moeten hebben en dat bankdivisies aan ten minste 6 procent moeten voldoen.
9. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend rood vanwege de escalatie van de Oekraïense crisis. Daarnaast zijn beleggers die hoopten op zalvende woorden van de Fed tijdens de IMF-top in Washington zeker teleurgesteld. De ECB overspoelde ons met zalvende woorden, maar bij de Fed was het angstvallig stil. Haast het enige geluid dat er van de Amerikaanse centrale bank uit Washington kwam was dat de eerste renteverhoging al kan gaan plaatsvinden in het eerste kwartaal ruim voor de marktverwachting van juni 2015.
staatsobligaties zijn juist vast na de rally van de afgelopen week die er voor zorgde dat de Duitse 10-jaars rente onder de psychologische barrière van 1,50 procent uit kwam.
10. Voor de Amerikaanse economie is het er vandaag der op of er onder. Alle ogen zijn gericht op de Amerikaanse detailhandelsverkopen die om 14:30 bekend worden gemaakt. De markt verwacht groei van 0,8 procent in maart. Dat zou de sterkste groei in meer dan een jaar tijd zou zijn en aangeven dat de economie uit de winterdip is.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl